Automatizarea locuintei - facturi mai mici, o viata mai confortabila

 

Potrivit raportului(1) bazat pe datele ODYSSEE si MURE, referitor la trendurile in eficienta energetica in gospodarii si sectorul tertiar la nivelul Europei, iunie 2015, ritmul de imbunatatire a eficientei energetice a incetinit odata cu debutul crizei economice in cele mai multe tari, inclusiv la nivelul UE, in medie cu 1.5%/an in 2008, fata de 1.9%/an in perioada 2000-2008. Mai mult, cresterea numarului de locuinte si a dispozitivelor electronice contribuie la cresterea consumului de energie electrica pentru uzul casnic.

  

Pe masura ce tarifele la electricitate cresc, sistemele de smart home devin o investitie din ce in ce mai profitabila, mai ales ca preturile pentru instalarea sistemelor de acest tip au scazut considerabil fata de anii trecuti, in conditiile in care acum beneficiaza de o eficienta cu mult imbunatatita.

 

Cladirile inteligente ofera sustenabilitate si confort, iar scaderea facturilor nu trebuie sa se traduca prin scaderea nivelului de confort. In medie, incalzirea si racirea unei case genereaza mai mult de jumatate din costurile facturii la electricitate. Prin urmare daca intentionam sa economisim in aceasta directie, ar trebui sa incepem cu aparatele de aer conditionat si caloriferele.

 

Un sistem de home automation ne ajuta sa setam o temperatura confortabila pentru fiecare camera, si sa o incalzim doar atunci cand este necesar, in baza unui orar prestabilit sau atunci cand sistemul detecteaza ca membrii respectivei locuinte se indreapta spre casa, utilizand localizarea prin GPS. Deci nu mai este nevoie sa consumam energia pentru a incalzi o anumita camera, daca nu este nimeni acasa. Toate setarile sunt foarte flexibile, iar atunci cand este necesar, putem schimba remote temperatura de pe telefon sau tableta.

 

Tot in scopul incalzirii sau racirii unui spatiu si reducerii facturilor la energie, putem utiliza jaluzele motorizate. Iarna, sistemul va ridica jaluzelele pentru a lasa razele soarelui sa patrunda in casa si sa o incalzeasca. Vara, jaluzelele vor fi trase automat la mijlocul zilei, cand intensitatea soarelui este maxima, pentru a preveni supraincalzirea.   

 

Conform statisticilor, iluminatul genereaza 19% din consumul global, procent ce poate fi redus cu o zecime daca oameni din toata lumea ar trece pe sisteme de iluminat eficiente. Utilizarea unui sistem de automatizare a locuintei ne ajuta sa protejam mediul inconjurator si sa reducem consumul de electricitate.

 

 FIBARO Zarowka 01A 1024x562

 

Unul dintre cele mai simple si usoare moduri de a diminua consumul de electricitate se realizeaza prin instalarea unor senzori de miscare ce controleaza iluminatul. Astfel becurile se vor aprinde cand intrati intr-o incapere si se vor stinge cand iesiti de acolo. In plus, este cunoscut de foarte putine persoane faptul ca becurile consuma mai putin atunci cand le este diminuata intensitatea. O reducere a intensitatii luminii cu 15-20% este insesizabila si inofensiva pentru ochii nostri, dar poate aduce economii lunare semnificative. In plus, determina cresterea duratei de viata a becurilor, asa ca putem ajuta la protejarea mediului in doua moduri diferite.

 

Intr-o casa inteligenta nimic nu se pierde. Sistemul trece device-urile in modul stand by sau le inchide cand nu sunt utilizate, folosindu-se de priza inteligenta care opreste automat curentul imediat ce incarcarea unui dispozitiv s-a finalizat, prevenind irosirea energiei, care se pierde si atunci cand respectivul dispozitiv a fost complet incarcat. 

 

Totodata, automatizarea locuintei ne permite sa exploatam pe deplin si potentialul energiei regenerabile. Aparatura de uz casnic, precum masinile de spalat rufe sau vase, pot fi setate sa porneasca doar cand exista suficienta energie solara sau eoliana.

 

FIBARO Kuchnia 01A clear 1024x562

 

Reducerea valorii facturilor nu trebuie sa se reflecte in schimbarea stilului de viata prin diminuarea confortului, ci dimpotriva. Sistemele de home intelligence sunt din ce in se mai eficiente si mai accesibile. Te-ai gandit pana acum sa iei in calcul un proiect de casa inteligenta?

 

(1) http://www.odyssee-mure.eu/publications/br/energy-efficiency-trends-policies-buildings.pdf

 

Sursa: http://fibarolife.com/home-automation-lower-bills-comfortable-life/

 

 

  • footer_logo
  •   Terranova Logistic Park 12A Bucuresti-Targoviste Road, A Building, 3rd Floor Mogosoaia, Ilfov, 077135, Romania
  •   +4 0376 443 311
  •   +4 021 539 0049
  • office[@]gdctelecom.ro