Beneficii tehnologie VoIP pentru business-urile romanesti

 

Voice over Internet Protocol (VoIP) este o tehnologie revolutionara ce permite efectuarea apelurilor prin intermediul unei retele IP, precum Internetul (de altfel, cea mai cunoscuta retea IP), fiind in fapt, o conexiune telefonica prin Internet.

Comparativ cu sistemele de telefonie clasica analogica, datele sunt transmise digital prin utilizarea protocolului IP. Acest lucru permite efectuarea conversatiilor telefonice oriunde in lume, indiferent de distante, la costuri cu mult reduse raportat la tarifele standard internationale. Alti termeni frecvent asociati cu tehnologia VoIP sunt telefonia IP, telefonia prin Internet, voice over broadband (VoBB), telefonia broadband, comunicatiile IP si serviciile de telefonie broadband.

 

Termenul de telefonie prin Internet se refera in special la provizionarea serviciilor de comunicatii (voce, fax, SMS, mesagerie vocala) prin Internet, in locul retelei de telefonie publica (PSTN).

Pasii implicati in efectuarea apelurilor telefonice VoIP sunt similari celor din telefonia digitala traditionala si implica semnalizarea, deschiderea canalului de voce, digitizarea semnalelor vocale analogice si codarea.

 

In loc sa fie transmisa intr-o retea cu circuite comutate, informatia digitala este pachetizata, transmisia realizându-se ca pachete IP (Internet Protocol) prin retea cu comutatie de pachete. Acest tip de transmisie presupune o analiza atenta in ceea ce priveste managementul resurselor, diferit de retelele de tip TDM (time-division multiplexing).

 

Tehnologia VoIP este disponibila pe o multitudine de telefoane smart, calculatoare personale, laptop-uri sau orice alte dispozitive ce permit accesul la Internet. Apelurile telefonice si SMS-urile pot fi efectuate prin 3G, 4G sau Wi-Fi.

  

Beneficiile VoIP

Utilizarea tot mai larga a sistemelor VoIP se datoreaza avantajelor semnificative pe care le prezinta fata de sistemele clasice de telefonie. Principalele beneficii sunt:

 

Reducerea costurilor. Cel mai important beneficiu al VoIP este potentialul sau de reducere a costurilor. Convorbirile la distanta devin convenabile, deoarece traficul de voce este transmis prin Internet sau alte retele de date private, fara a mai fi necesar sa fie prelucrat prin liniile de telecomunicatii conventionale. Pentru o companie, telefonia VoIP reduce costurile pentru echipamente, linii, manopera si mentenanta. Tot traficul de date si voce al unei organizatii este integrat intr-o singura retea fizica, fara a fi necesare linii separate inchiriate intre centrale. Chiar daca pentru set-up este necesar un cost initial (oricum semnificativ mai mic fata de sistemele traditionale), intr-o societate tot mai centrata pe comunicatii de date si Internet si tot mai digitalizata, din administrarea unei singure retele se obtin economii nete considerabile, nemaifiind necesara sustinerea unui sistem complex de telefonie clasica. Sarcinile administratorului de retea sunt diminuate, pentru ca acum acesta se va concentra pe o singura retea. De asemenea, nu mai sunt necesare mai multe echipe pentru administrarea unei retele de date si pentru voce. Pentru consumatori, VoIP reduce costurile abonamentelor sau consumul, in special pentru apelurile inter-urbane si internationale.

 

Servicii media cu multiple functionalitati. Sistemul de telefonie clasica ofera in principal servicii de voce si fax, si chiar un serviciu video limitat. Cu toate acestea, in prezent, utilizatorii doresc mult mai mult decât atât, asa cum reiese din activitatea media intensa prin Internet. Acestia verifica prezenta prietenilor (online, offline, busy), trimit mesaje, initiaza apeluri vocale sau video, transfera imagini si asa mai departe. Tehnologia VoIP face posibil un serviciu media bogat in functionalitati, prin integrarea cu alte protocoale si aplicatii. Serviciul nu numai ca ofera utilizatorilor multiple optiuni media, dar creeaza si noi piete in industria de comunicatii, precum serviciul VoIP integrat in telefoanele mobile.

 

Portabilitate. Sistemul de telefonie clasica atribuie un numar de telefon unei linii dedicate, ceea ce face aproape imposibila mutarea telefonului fix intr-un alt loc, daca se doreste utilizarea aceluiasi numar de telefon. Discutam de o adevarata bataie de cap atunci când la schimbarea resedintei, utilizatorul solicita pastrarea aceluiasi numar de telefon. VoIP permite mobilitatea numarului si astfel, telefonul poate folosi acelasi numar aproape oriunde exista o buna conectivitate IP. Multi oameni de afaceri isi utilizeaza telefoanele IP sau softphone-urile atunci când calatoresc, folosind aceleasi numere pretutindeni.

 

Mobilitate. Contextul mobilitatii include aici si mobilitatea serviciului. Practic, servicii precum caracteristici apel, mesagerie vocala, jurnal apeluri, securitate, politica service etc. sunt disponibile oriunde se gaseste fizic telefonul.

 

Integrare cu alte aplicatii. Protocoalele VoIP (precum Session Initiation Protocol [SIP], H.323) functioneaza la nivel de aplicatie si se pot integra si interactiona cu alte aplicatii precum email, browser-ul de web, instant messenger, aplicatii de socializare etc., creând o sinergie si oferind valoare adaugata utilizatorilor. Exemple tipice sunt livrarea mesageriei vocale prin email, servicii de click-to-call service de pe un site web, email-uri cu butoane de apelare voce, informatii de prezenta pe o lista de contacte etc.

 

Interfata de control a utilizatorului. Majoritatea furnizorilor de servicii VoIP ofera utilizatorului o interfata de control, de obicei o interfata grafica web, pentru ca acesta sa poata schimba in mod dinamic optiuni, caracteristici sau servicii. De exemplu, utilizatorii se autentifica la interfata grafica web (GUI) si pot modifica numarul de call forwarding, apelare rapida, info ce indica prezenta (daca celelalte contacte sunt online, offline), lista neagra / lista alba, optiunea muzica in asteptare, blocare apeluri anonime etc.

 

Fara limitari geografice. Telefonia IP permite ca prefixul sau codul de tara sa nu mai fie legat de o locatie specifica. De exemplu, daca cineva locuieste in Europa, dar subscrie la un numar de telefon din SUA, acest lucru face posibil ca toate apelurile catre SUA sa fie initializate ca apeluri nationale (si taxate ca atare).

 

Numar mare de caracteristici. Tehnologia VoIP ofera un numar mare de facilitati, precum click-to-call de pe o pagina web, Find-Me-Follow-Me (FMFM), redirectionarea selectiva a apelurilor, tonuri de apel personalizate (sau ton de ringback), posibilitatea de a suna simultan pe mai multe telefoane, cod selectiv de tara sau de zona etc.

 

 

  • footer_logo
  •   Terranova Logistic Park 12A Bucuresti-Targoviste Road, A Building, 3rd Floor Mogosoaia, Ilfov, 077135, Romania
  •   +4 0376 443 311
  •   +4 021 539 0049
  • office[@]gdctelecom.ro