FIBARO Home Center 2 sau Home Center Lite?

 

Ce unitate de control alegem? Am realizat o comparatie intre cele doua controllere FIBARO: Home Center 2 si Home Center Lite pentru ca dumneavoastra sa puteti lua cea mai buna decizie.

FIBARO Home Center Lite este un controller Z-Wave puternic, ambalat intr-o carcasa de dimensiuni foarte reduse, fiind capabil sa controleze toate dispozitivele dintr-o locuinta. Raportat insa la FIBARO Home Center 2 prezinta insa o serie de diferente importante:

Fibaro HC2 vs HCLite 

Programare LUA

LUA este un limbaj de programare utilizat indeosebi la controllerele de home automation pentru a permite utilizatorilor sa creeze scenarii mai complexe decat cele suportate de editorul de scenarii standard. Editorul de scenarii al Home Center 2 permite utilizarea unui editor grafic sau unui editor bazat pe LUA, in timp ce Home Center Lite suporta doar editorul grafic.

Aproape tot ce inseamna automatizare la sistemul FIBARO se controleaza prin intermediul scenariilor („scenes”). De exemplu, acestea pot aprinde luminile cand detecteaza miscare sau in anumite momente sau pot porni diverse echipamente printr-o simpla apasare de buton de la telecomanda.

Majoritatea scenariilor pot fi create in editorul grafic de scenarii al controllerului FIBARO. Insa scenariile mai complexe pot fi mult mai usor de creat utilizand un scenariu LUA, iar unele dintre acestea pot fi create doar prin utilizarea limbajului LUA. Mai mult, exista situatii in care un script LUA extrem de simplu poate fi mult mai util in rezolvarea unei probleme ce ar necesita un scenariu grafic complex.

 

Dispozitive virtuale

Dispozitivele virtuale se utilizeaza pentru controlul dispozitivelor prin intermediul altor retele, precum echipamente AV, controlate prin sistemul Wi-Fi/Ethernet (HTTP). De asemenea, sunt foarte utile si pentru a crea un simplu buton in aplicatia FIBARO, ce poate controla usor si rapid o serie de scenarii.

Pentru a crea dispozitive virtuale ce controleaza scenarii este necesara utilizarea limbajului de programare Lua, prin urmare astfel de dispozitive virtuale nu pot fi create in Home Center Lite.

Dispozitivele virtuale pot fi create pentru controlul echipamentelor prin reteaua IP (Wi-Fi sau Ethernet), prin cereri HTTP (via o interfata WEB), care sunt pe deplin suportate si de HC Lite, folosind insa un alt tip de dispozitiv virtual de configurare si comanda (HTTP Strings).

 

Activare vocala Lili

Lili este un program de activare si recunoastere vocala al sistemului FIBARO, similar lui Siri (iOS). Se utilizeaza pentru a activa vocal diferite parti ale sistemului si scenarii, fara a fi necesara utilizarea aplicatiei de pe smartphone, telecomenzii sau unui comutator manual. Lili nu este disponibila pentru Home Center Lite, unde aplicatii precum Tasker (Android) si Siri (iOS) pot oferi aceeasi functionalitate, chiar daca necesita un hardware sau server aditional.

 

VoIP – Voice over IP

Home Center Lite suporta VoIP – fiind usor de configurat, permitand convorbirile via o retea IP (Internet), fiind o caracteristica importanta pentru a crea un sistem de intercom sau control acces (usa sau poarta). Aceasta caracteristica nu este valabila la FIBARO Home Center Lite.

 

In concluzie, planificati cu atentie ce va doriti de la sistemul dumneavoastra de home automation, mai ales daca estimati ca veti avea sau nu nevoie de programare LUA. Decisive pot fi si restul caracteristicilor, prin urmare alegeti controllerul care se potriveste cel mai bine nevoilor dumneavoastra actuale si viitoare.

 

 

 

  • footer_logo
  •   Terranova Logistic Park 12A Bucuresti-Targoviste Road, A Building, 3rd Floor Mogosoaia, Ilfov, 077135, Romania
  •   +4 0376 443 311
  •   +4 021 539 0049
  • office[@]gdctelecom.ro